środa, 11 lutego 2015

Walentynkowy torcik z kremem czekoladowym

 Walentynki tuż tuż, więc podrzucam przepis na błyskawiczny, niezwykle prosty i nieprzyzwoicie czekoladowy torcik z kremem. Ciasto pięknie rośnie, bajecznie pachnie i bardzo łatwo się kroi. Krem... cóż, czy jest ktoś, kto nie lubi kremowego serka z dodatkiem czekolady? Wykończenie i dekoracja  są bardzo skromne - niezawodna polewa (wykorzystana również w tym cieście) i eleganckie srebrne perełki. Torcik dla wszystkich zakochanych i nie tylko :)







Blaty czekoladowe:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1i 1/2  szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 szklanka gorącej kawy zaparzonej z dwóch łyżeczek 

 Do miski przesiać mąkę,cukier, kakao, sodę, proszek i sól - wymieszać.

 W osobnej misce umieścić jogurt, olej, jajka i aromat - zmiksować do połączenia.

Rozgrzać piekarnik do 180*C. Składniki suche wsypać do mokrych, wymieszać łyżką, a następnie zmiksować do połączenia składników. W dwóch turach wlać gorący napar kawowy i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej masy. 

Formę o śr. 23 cm (u mnie serduszko),wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), a boki wysmarować masłem. Przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec 35-40 minut. Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia.


Krem czekoladowy:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
Czekoladę rozpuścić na małym ogniu. Dodać do serka mascarpone i wymieszać łyżką, rozcierając grudki.  Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dosypując cukier. Przełożyć śmietanę do czekoladowej masy i delikatnie, krótko zmiksować. Umieścić w lodówce do czasu przełożenia.



Polewa:
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 30 g masła
Masło umieścić w garnuszku i rozpuścić na małym ogniu, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej polewy. 




Wykonanie:

 Całkowicie wystudzone ciasto czekoladowe przekroić na dwa blaty (dolny blat może być odrobinę wyższy*). Na dolny blat wyłożyć krem czekoladowy i równomiernie rozprowadzić (masa może lekko wystawać poza brzegi). Przyłożyć drugi blat i lekko docisnąć. Krem, który wystaje po bokach wyrównać. Polewę partiami wylać na tort i rozsmarować po wierzchu, również część która spłynęła na boki. Polewa ma rzadką konsystencję, co ułatwia pracę - potem tężeje i pięknie się błyszczy :)

 

 
Udekorować dowolnymi ozdobami. U mnie srebrne kuleczki cukrowe. Przechowywać w lodówce.
 

Smacznego!














4 komentarze:

  1. Super przepis, takiego właśnie szukałam. Jak długo wytrzymuje takie ciasto? Można zrobić dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jasne, można :) przechowujemy w lodówce, a wyjęte na stół również długo się trzyma :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ciasto jest bardzo słodkie? A sam krem? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest bardzo słodkie, jest w sam raz :) Krem również dzięki gorzkiej czekoladzie :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)