sobota, 19 grudnia 2015

Włoskie ciasteczka migdałowe cantucci

 Cantucci to znane na całym świecie ciasteczka pochodzące z regionu Toskanii. Są pieczone podwójnie, co zapewnia im niesamowitą chrupkość nawet w środku. Te małe słodkości zazwyczaj podawane są na koniec posiłku razem z lampką wina lub kawą :) Pięknie pachną skórką cytrynową, a więc idealnie pasują na świąteczny stół :)
 



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 200 g migdałów
  • 100 g płatków migdałowych
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny
Wszystkie składniki zagnieść na zwarte ciasto. Podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek o średnicy ok 5 cm, spłaszczyć lekko.  Ułożyć na blaszce i piec 300 minut w 180*C. Wałeczki wyjąć, z każdego ostrym nożem odcinać ciasteczka (ok 1 cm każde). Poukładać jedno obok drugiego i piec 15 minut w 160*C, następnie obrócić na drugą stronę i piec kolejne 15 minut. Wyjąć, wystudzić. 

Ciasteczka można przygotować wcześniej i przechowywać w zamkniętej puszce nawet dwa tygodnie :)

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Czy mąkę można zastąpić mąką pełnoziarnistą, lub wymieszać w proporcji 1:1? I co z cukrem? Można użyć innego słodzidła :)? Pozdrawiam!
    www.brekkieisserved.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że nigdy nie próbowałam :) Myślę jednak, że powinno się udać, w razie gdyby ciasto nie chciało się skleic można dodać jeszcze jedno jajko.Zastanawiam się jaka mąka byłaby tu najlepsza - wybrałabym żytnią lub pszenną pełnoziarnista. Zamiast cukru można spokojnie dodać miód, ksylitol itp :) Życzę smacznego!

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)