sobota, 24 stycznia 2015

Domowa granola

 Muesli dostępne w sklepach jest tylko pozornie dietetyczne. Często wybieramy je, myśląc, że będzie odpowiednie na pełnowartościowe śniadanie, a tak naprawdę zawiera ono bardzo dużo cukru, głownie w postaci syropu glukozowo-fruktozowego. Granola przygotowana w domy zawiera jedynie niewielką ilość naturalnego miodu i całe mnóstwo pysznych bakalii oraz orzechów. Gotową granolę można przechowywać w słoiczku przez długi czas :) Najlepsza z jogurtem naturalnym :)

Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny (;ub śliwek,rodzynek, innych ulubionych bakalii)

  • 1/2 szklanki pokrojonej suszonej moreli

  •  1/2 szklanki pokrojonych orzechów laskowych (lub włoskich, brazylijskich,ziemnych)

  • 3 łyżki płynnego miodu

  • 3 łyżki oleju

  • 2 łyżki wody
Płatki, żurawinę, morele i orzechy wymieszać w misce. W innym naczyniu połączyć miód, wodę i olej. Wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać, tak, aby mieszanka oblepiła się miodem.
Całość rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 150*C, przez ok. 30-40 minut. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 140*C.

Granola ma się zarumienić. Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)