poniedziałek, 15 grudnia 2014

Urocze panda muffins

Muffinki wykonane z okazji 19 urodzin mojej przyjaciółki :) nie za słodkie, szybkie czekoladowe babeczki, udekorowane wiórkami kokosowymi i sympatycznymi buźkami misiów pand :)

Składniki:
  •  200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 100 g brązowego cukru
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Dekoracja:
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • wiórki kokosowe
  • biały lukier lub polewa
  • 2 kostki roztopionej gorzkiej czekolady
  • brązowe M&M's lub groszki czekoladowe (można przygotować samodzielnie formując kształty roztopioną czekoladą i odstawiając do ostygnięcia)
W jednej misce wymieszać kakao, mąkę, cukier, sól, proszek i czekoladę. W innej połączyć jogurt, roztopione masło, jogurt i jajka - zmiksować. Składniki suche połączyć z mokrymi za pomocą łyżki. Nakładać do papilotek ułożonych w formie. Piec 30-40 min. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia.

Dekorujemy dopiero całkowicie wystudzone babeczki!

Na wystudzoną babeczkę nakładamy łyżkę serka mascaropne i równo rozsmarowujemy (nóż maczamy w gorącej wodzie, aby lepiej się smarowało). Obtaczamy w wiórkach kokosowych. Umieszczamy uszka, oczka i nosek. Na ciemnych oczkach robimy białą kropkę lukrem lub polewą, źrenicę malujemy zamaczając wykałaczkę w roztopionej czekoladzie.

Przechowujemy w lodówce :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)