Z filiżanką dobrej kawy smakują jak najlepszy włoski deser. Właśnie - deser, ale również propozycja śniadaniowa "na bogato" pachnąca kawą, podana z włoskim mascarpone i oprószona ciemnym kakao. Brzmi kusząco? :)
Składniki:
- 3-4 łyżki mąki pszennej ( lub więcej, tak, aby ciasto nie było za rzadkie)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki gorącej wody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka serka mascarpone
Rozgrzewany patelnię*. Kawę rozpuszczamy w wodzie. W
misce umieszczamy wszystkie składniki i łyżką dokładnie mieszamy.
Nakładamy małe porcje i smażymy równomiernie z każdej strony. Przekładamy na talerz.
Każdy placuszek smarujemy serkiem mascarpone i posypujemy ciemnym kakao. Z następnymi postępujemy tak samo, tworząc wieżyczkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)