wtorek, 9 grudnia 2014

Owsiane ciasteczka z żurawiną i orzechami włoskimi

Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, z kawałkami suszonej żurawiny i pełnymi zdrowia orzechami włoskimi. Małe słodkości, w sam raz do popołudniowej kawy lub jako przekąska na drugie śniadanie. Uwaga! Takie pyszne, a takie zdrowe :)






Składniki na ok.48 sztuk:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki posiekanej żurawiny
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 rozgnieciony banan
  • 160g masła

    Do miski wsypać mąkę, cukier,    płatki, sodę, orzechy i żurawinę. Masło rozpuścić i wlać do mieszanki. Dodać jajko i rozgniecionego banana. Zagnieść ciasto i łyżką nabierać niewielkie porcje. Formować w okrągły kształt, spłaszczyć ręką i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.. Piec w 190°C 12-15 minut :)




 źródło inspiracji: crispybiscuits.blogspot.com

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)