Jeśli tak jak ja uwielbiacie czekoladę i dbacie o dobre źródła kalorii zapraszam na dietetyczny mus czekoladowy bez masła i cukru! Jako bazę wykorzystałam ugotowaną ciecierzycę. Nie bójcie się - nie czuć jej w deserze. Można także wykorzystać czerwoną fasolę, ale uważam, że jej smak delikatnie się przebija. Całość jest kremowa, puszysta i niskokaloryczna - idealna gdy przychodzi czas na słodką zachciankę :)
Składniki:
- 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy* lub z puszki
- 4 łyżeczki kakao
- 1-2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej lub cynamonu
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka żelatyny
- zimna woda
Żelatynę zalać wodą do pokrycia. Składniki zmiksować na gładki mus. Jeśli będzie za rzadki dodać więcej jogurtu i ponownie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub na małym ogniu. NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ. Wymieszać z musem. Przelać do silikonowych foremek i schłodzić w lodówce kilka godzin.
Podawać z roztopioną gorzką czekoladą, jogurtem lub bananami.
Smacznego!
*Ciecierzycę zalać wodą do pokrycia i pozostawić na całą noc, aby napęczniała (podwoi swoją objętość). Następnego dnia odlać wodę i wlać świeżą. Gotować 40 minut do miękkości. Można także użyć gotowej ciecierzycy z puszki. należy ją odsączyć i przelać wodą.
ciekawa jestem jaki ma smak :)
OdpowiedzUsuńKremowa konsystencja + czekoladowy smak z lekką korzenną nutką (nie czuć cieciorki) = ❤
UsuńWygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńJa niestety nie wyobrażam sobie wypieków bez dodatku cukru. Widziałam, ze w sklepie Swojska Piwniczka oferują właśnie cukry niskokaloryczne. Jak myślisz, w jakich proporacjach powinnam dodać ten cukier do tego przepisu?
OdpowiedzUsuńWitaj :) Ilość dodanego słodzidła zależy od tego jakiego rodzaju używamy. Poniżej przedstawię Ci porównanie słodkości danych substancjii do zwykłego cukru:
UsuńETRYTROL 60-80% słodkości cukru, 0 kcal
MALTITOL 100%, 0kacal
KSYLITOL 100%, 240 kcal/100g
Ja używam erytrolu, w tym przepisie dałabym 3-4 łyzki :)