Maliny + kokos = coś pysznego! Ciasto jest alternatywą dla tradycyjnych wypieków, które zawierają dużą ilość masła i białego cukru. Wbrew ogólnemu przekonaniu, zdrowe desery nie są suche i bez smaku. Wręcz przeciwnie. Po prawie dwóch latach eliminowania cukru i gotowych słodkości mogę z ręką na sercu stwierdzić, że nigdy nie powróciłabym do poprzednich nawyków żywieniowych. Słodkie batony czekoladowe, żelki i landrynki działają na mnie odrzucająco. Naprawdę, wolę przygotować super słodki deser ze zdrowych składników i zjeść kawałeczek więcej niż katować się ćwiczeniami, żeby spalić efekt jednej chwili słabości :) Ciasto, które dziś proponuję jest bardzo proste w wykonaniu i zadziwiająco smaczne jak na tak małą ilość składników. Jestem pewna, że go pokochacie <3
Ciasto:
- 100 g mąki owsianej
- 1 jajko
- 50 g mąki kokosowej lub wiórków zmielonych na mąkę
- 4 łyżki wiórków kokosowych (nie mielimy ich)
- 6 łyżek mleka (może być sojowe lub ryżowe)
- 1 spora łyżka miodu lub innego słodzidła
Składniki wymieszać widelcem do uzyskania jednolitego ciasta. Formę 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185*C. Piec 15 minut. W tym czasie przygotować krem.
Krem:
- 250 g twarożku półtłustego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szklanka mrożonych malin (rozmrozić)
- 3 łyżki kaszy manny
- 4 łyżki mleka
Twarożek zmiksować z miodem i malinami. Kaszę zalać mlekiem i podgrzać w mikrofali, odstawić, aż napęcznieje. Dodać do masy i zmiksować. Schłodzić w lodówce do czasu wystudzenia ciasta.
Wystudzone ciasto posmarować kremem.
Smacznego!
Pięknie wygląda i musi być wspaniałe :-)
OdpowiedzUsuńA jak można zastąpić mąkę owsianą? nie mam dostepu do takiej mąki :(
OdpowiedzUsuńMożna zmielić płatki owsiane w młynku lub użyć każdej innej mąki pełnoziarnistej :)
OdpowiedzUsuńSuper! jak mi wyjdzie to się pochwalę :)
UsuńPięknie się prezentuję, chyba kiedyś takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszło ❤
UsuńKupilam kokosy. Dzisiaj pieke! :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia! :) daj znać jak wyszło :)
UsuńZrobilam 6 duzych muffinek bo nie mialam malej tortownicy a zamiast malin dalam truskawki. Wyszlo bardzo dobre :) pewnie zrobie je jeszcze nie raz. Dzieki!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Cieszę się bardzo :)
UsuńCiasto - owszem pyszne :) A kokos ma całe spektrum zastosowań, polecam nie tylko w formie wiórków, ale i np. olej kokosowy - zarówno do użytku wewnętrznego jak i zewnętrznego (http://www.jestemfit.pl/artykuly/uroda/sk%C3%B3ra-g%C5%82adka-nawil%C5%BCona-po-prostu-pi%C4%99kna-a-to-wszystko-za-spraw%C4%85-domowych-peeling%C3%B3w-do-cia%C5%82a - świetny peeling, który każdy może zrobić w domu z jego użyciem).
OdpowiedzUsuń