sobota, 12 marca 2016

Waniliowe naleśniki budyniowe z domowym monte

Naleśniczki z przepisu Klaudinna :) Niezwykle delikatne, bo przygotowane na bazie proszku budyniowego o smaku waniliowym. Ciasto jest nieco bardziej rzadkie niż w przypadku tradycyjnych na mące pszennej, ale nie martwcie się, wszystko się uda :) Podałam z deserkiem Monte domowej roboty :) Z podanych proporcji wyszły mi cztery naleśniki o średnicy 20 cm. Są idealne na śniadanie w weekendowy poranek :)



Składniki:
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (35g)
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka mąki (dowolna- owsiana, żytnia, ryżowa)
  • 100 ml mleka
Rozgrzać patelnię. Składniki zmiksować na gładką masę. Będzie dość rzadka. Jeśli smażymy na patelni ceramicznej lub teflonowej nie ma potrzeby smarowania jej tłuszczem, jeśli nie potrzebna będzie niewielka ilość (olej kokosowy masło klarowane). 

Monte:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka miodu (użyłam stewii)
Jogurt dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao i miód, dokładnie mieszamy. Jasną i ciemną część wykładamy na naleśniki.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Takich mocno budyniowych jeszcze nie robiłam, dodawałam jedynie do ciasta naleśnikowego, ale wtedy mąki było dużo więcej niż 1 łyżka. Chyba spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ohoho, koniecznie muszę wypróbować! Wanilia i monte - coś czuje, że to pokocham :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze naleśniki na świecie.Nie jadłam lepszych;) Najlepszy blog kulinarny na jaki do tej pory trafiłam tanio,zdrowo,pysznie i szybko.Pozdrawiam cieplutko !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, dziękuję, dziękuję ❤ taki jest mój cel! Prosto, pysznie i z normalnych składników :)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)