Nareszcie jest! Pyszny, kremowy deser czekoladowy, który można jeść bez wyrzutów sumienia! Tradycyjne musy składają się z tłustej śmietanki, często również masła i dużej ilości cukru. Dodatkowo udekorowane są bitą śmietaną, która zawiera mnóstwo kalorii. Deser, który dziś proponuję jest w pełni zdrowy i wartościowy :) Bazą deseru jest rozdrobniona kasza gryczana, która nadaje niesamowicie kremowej konsystencji. Całość smakuje jak najlepszy mus z ulubionej kawiarni :)
Składniki:
- 4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej*
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka miodu, stevii lub ksylitolu
- 1/2 szklanki mleka
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować na gładki mus. Jeśli będzie za gęsty można dolać więcej mleka. Można także dosłodzić według własnych upodobań. Przełożyć do kieliszka lub innego naczynia. Podawać z jogurtem i dowolnymi dodatkami np. orzechami.
*Użyłam kaszy gryczanej, która od razu była rozdrobniona. Po ugotowaniu zrobiła się kleista i kremowa. Można użyć także zwykłej kaszy i następnie ją zmiksować.
Smacznego!
Zapisuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńmmm a kasz gryczana była palona czy nie?
OdpowiedzUsuńzrobię sobie taki w sobotę jak dasz mi odpowiedź co do kaszy :)
Użyłam dokładnie takiej :) https://www.sante.pl/img/products/albums/273/big.jpg
UsuńNie czuc w tym musie tego charakterystycznego smaku kaszy gryczanej :)?
OdpowiedzUsuńNie czuć :) może to zależy od tego jakiego rodzaju użyjemy. Ja wykorzystałam taką https://www.sante.pl/img/products/albums/273/default.jpg
Usuń