sobota, 20 sierpnia 2016

Gofry żytnie z twarożkiem, truskawkami i malinami

Wakacje powoli zmierzają do końca, więc trzeba cieszyć się ostatnimi leniwymi śniadaniami... na sobotnie śniadanie idealne będą gofry przygotowane na mące żytniej i jogurcie. Dodatek odżywki białkowej jest opcjonalny, ale dzięki niej gofry są słodkie bez konieczności dodawania miodu. Jako dodatek wykorzystałam twarożek wymieszany z jogurtem i kakao. Do tego świeże owoce i można zacząć słoneczny weekend!


Składniki:
  • 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 30 g odżywki białkowej
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
Rozgrzać gofrownicę. Składniki wymieszać trzepaczką lub łyżką. Jeśli nie używamy odżywki można dosłodzić miodem. Ciasto nakładać na powierzchnię wysmarowaną wcześniej olejem kokosowym. Piec 5-6 minut w zależności od mocy urządzenia. 

Dodatkowo:
  • 60 g twarożku półtłustego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka miodu
  • maliny
  • truskawki
Gofry podawać na ciepło z dodatkami.

Wartości odżywcze:
467 kcal bez owoców
B: 30 g
T: 13 g
W: 64 g

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)