piątek, 22 stycznia 2016

Tacos z indykiem, fasolą i kukurydzą

Farsz jest Wam zapewne znany z pieczonych papryk z nadzieniem, ale tym razem podajemy go w towarzystwie chrupiących tacos. Można oczywiście przygotować tacos domowej roboty, natomiast jeśli zależy nam na czasie sprawdzą się również te kupne. Raz na jakiś czas nie zaszkodzi :) Całość jest dość ostra, ale wielbiciele takiej kuchni na pewno będą zadowoleni :)




Składniki:
  • 10 gotowych tacos kukurydzianych, do nadziewania
  • 100-200g ugotowanego ryżu 
  • 350 g filetu z indyka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 puszka (400g) kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka (400g) fasoli czerwonej lub czarnej
  • 2 puszki pomidorów krojonych (2 x 400g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań meksykańskich
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • starty ser żółty
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę 1 cm. W misce wymieszać oliwę oregano, paprykę i kmin. Dodać mięso i dokładnie oblepić marynatą. Pozostawić na kilka godzin lub na całą noc, w lodówce.
Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać odsączoną kukurydzę,fasolę bez zalewy i pomidory. Gotując na średnim ogniu, mieszać do zagotowania, zmniejszyć ogień i dusić ok 20 minut. Dodać mięso i ryż. Wymieszać. Jeśli sos będzie za rzadki można go odparować lub dodać więcej ryżu. 

Tacos przygotować według instrukcji na opakowaniu. Nadziać farszem i ułożyć na talerzu. Gotowe danie można podać z kleksem kwaśniej śmietany.

Smacznego!

2 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)