wtorek, 17 marca 2015

Czekoladowe placuszki żytnio-orkiszowe z jogurtem i malinami

Poszukiwań nowych smaków ciąg dalszy :) Dziś co nieco o malinach. Każdy je zna, ale czy wszyscy wiemy jak bardzo są wartościowe? Zawierają min. kwasy organiczne, witaminę C, E, B1, B2 oraz B6, a także wiele substancji mineralnych. Są niskokaloryczne - jedna szklanka malin to tylko 35 kcal! W prawdzie świeże owoce nie są jeszcze dostępne, ale z powodzeniem możemy wykorzystywać zamrożone :) W towarzystwie czekolady i jogurtu smakują naprawdę cudownie :)

 
 


 
 


 Składniki:

  • 2 łyżki mąki orkiszowej *
  • 1 łyżka mąki żytniej *
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka 
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie 1 łyżeczka miodu
  Dodatkowo
  • jogurt naturalny
  • garść mrożonych malin
  Maliny rozmrozić , pozostawiając je na noc w misce. Można również  wykorzystać odpowiednią funkcję naszej mikrofali. Rozmrożone maliny zmiksować.
 
Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. 
Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem naturalnym i  musem malinowym.

*mąki można zastąpić inną dowolną w takiej samej ilości

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)