wtorek, 15 marca 2016

Fit mazurek czekoladowo-śliwkowy z masą orzechową

...czyli wszystko co najlepsze w jednym mazurku, a na dodatek w pełni dozwolone - bez przesady oczywiście :) Spód do mazurka przygotowujemy z mąki owsianej, którą polecam przygotować samemu, w młynku do kawy lub blenderze. Ciasto formujemy w uroczą pisankę, podzieloną paskami ciasta :) Mazurek wypełniony jest dwoma masami: jedna śliwkowo-czekoladowa, a druga orzechowa... W cieście nie znajdziecie ani grama masła i cukru! Dopiszcie go do świątecznej listy wypieków :)




Spód:
  • 12 łyżek płatków owsianych
  • 10 łyżek mąki pełnoziarnistej np. pszenna, żytnia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-4 łyżki miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy)
Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Z ciasta odłożyć niewielką część ok. 1/4. Większą część wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Miską wyciąć kształt koła, ale nie do końca, górę przedłużyć na kształt jajeczka. Mniejszą część uformować w wałeczek, podzielić na odpowiedniej długości i opleść kształt jajka, przycisnąć. Z pozostałej części uformować wałeczki poprzeczne i przykleić. Przełożyć na blachę.

Piec 12-15 minut 180*C. Wystudzić.

 Masa czekoladowo-śliwkowa:
  • 6-7 śliwek suszonych
  • 2 daktyle
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka miodu
Śliwki i daktyle namoczyć w gorącej wodzie. Gdy napęcznieją odlać wodę i zmiksować na gładką masę z pozostałymi składnikami.

Masa orzechowa:
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki mleka
  • kropelka aromatu waniliowego
Orzechy zmielić, dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Wystudzone ciasto wypełnić masami i dowolnie udekorować.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. O, super propozycja na fit wypiek wielkanocny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co można dodać zamiast masła orzechowego ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedługo wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)